Pokud máte pocit, e jméno Calderon jste u slyeli a nebyl to parní hrnec Eta, který jsem pro Vás otestoval, pamatujete si zřejmě ze koly jméno panělského dramatika a básníka Pedra Calderona de la Barca. Pravděpodobně jde ale spíe o panělské slovo caldero, co znamená velký kotel.
Tady by mohla být spojitost, protoe se jedná o jeden z nevýkonnějích parních hrnců na trhu. Dalí zvlátností je jeho konstrukce s oddělitelnou nádobkou na vodu.
První pohled
Parní hrnec Eta Calderon obsahuje řadu oddělitelných dílů. Kromě třech nádob, víka, misky na rýi a odkapávací nádoby, lze oddělit jetě nádoba na vodu a její víko. Vechny díly do sebe lehce zapadají, jen víko nádoby na vodu je nasazeno těsněji. Nádoba na vodu s vodoznakem pojme dva litry, co by mělo stačit na 60 minut provozu. Jediným ovládacím prvkem je mechanický časovač s maximální dobou vaření 30 minut. Pohled na výrobní títek odhalí vysoký příkon 1500 a 1800 W, co znamená, e pára by měla být vyvíjena rychle a ve velkém mnoství.
Zkuenosti
Naputění dvou litrů vody je moné i přes víko nádoby, ve kterém je otvor se záklopkou. Ta se otevře po nalití vody na ni.
Při vaření vajec mne překvapilo, e jen horní nádoba má 5 důlků pro umístění vajec, co je málo. Do nádob není problém jich naskládat víc, nebudou ale stát a mohou tak mít loutek na straně.
Přípavu celého oběda můete zvládnout najednou. Postačí vyuít vechny nádoby.
Uvařeny na hniličku jsou za 6 minut, co je o třetinu kratí doba ne u běných přístrojů.
Při přípravě rýe jsem podle návodu vařil 35 minut, co znamená nastavit 30 minut a po doběhnutí času jetě 5. 30 minut by ale u tohoto přístroje stačilo.
Příprava celého oběda najednou je lákavá a proto jsem vyzkouel uvařit oběd pro 3 lidi, co hrnec zvládne s rezervou. Volil jsem kombinaci vepřového masa, květáku a brambor. Důleité je, dát potravinu, která se připravuje nejdéle dolů a nejrychleji připravenou nahoru. Dole probíhá příprava rychleji, take se potřebný čas srovná. Ve jsem připravoval za 30 minut a výsledek byl velmi dobrý. Brambory malinko měkčí, květák a maso perfektní. Jen je třeba více kořenit a solit, protoe voda, která se sráí na potravinách část odplaví, případně po uvaření dosolit.
Technické parametry
potraviny
mnoství
nádoba
čas min
spotřeba kWh
komentář k výsledku
vejce na hniličku
2 ks
horní
7
0,168
o trochu víc ne na hniličku stačilo by 6 minut
rýe voda
0,2 l 0,3 l
spodní miska
35
0,911
dobře uvařená trochu měkčí, 30 minut by stačilo
brambory vepřové maso květák
0,5 kg 0,4 kg 0,5 kg
spodní střední horní
30
0,768
ve perfektně uvařené, brambory trochu měkčí
vejce na hniličku
4 ks
horní
6
0,132
perfektně na hniličku
brambory ryba brokolice
0,8 kg 0,4 kg 0,3 kg
spodní střední horní
30
0,761
ve perfektně uvařené, tentokrát trochu víc uvařený květák
Pokud budete přepočítávat spotřebu uvedenou v tabulce podle příkonu a času, zjistíte, e skutečnost je nií ne výpočet podle technických parametrů. Je to dáno tím, e topné těleso nehřeje stále, ale je řízeno tak, aby vyvíjelo páru, ale neohřívalo zbytečně.
Průběh příkonu (průměrováno za minutu) ukazuje, e přístroj neohřívá po celou dobu na plný výkon.
Elektronika hlídá teplotu v prostoru výrobníku páry a zapíná ohřev jen kdy je třeba. Více řekne graf, který zobrazuje křivku spotřeby za minutu v průběhu vaření.
Čitění
Umytí misek a odnímatelných dílů je nejrozumnějí provést ihned po jejich vychladnutí. Zbytky potravin jinak mohou zaschnout a myjí se hůř. Kromě základny s elektrickým kabelem a zásobníku vody lze vechny díly mýt také v myčce.
Velmi mne potěilo, e Eta nenutí svoje zákazníky pouívat předraené speciální prostředky pro odvápňování, naopak toto zakazuje a doporučuje kyselinu citronovou nebo octovou. Osobně preferuji kyselinu citronovou, protoe je méně agresivní a je běnou součástí potravy, take nevzniká problém, pokud se nepodaří přístroj po odvápnění dokonale propláchnout.
Hodnocení
Díky vysokému příkonu přístroj vyvíjí velké mnoství páry a proto funguje rychleji oproti větině dalích přístrojů. Velká nádoba na vodu umoňuje provoz bez dolévání i při dlouhých časech vaření. Jako zbytečně nedotaený detail vidím jen pět míst pro vaření vajec. Vyuití mechanického časovače znamená jednoduché, ale ne zcela přesné nastavení času.
Technické parametry
parní hrnec Eta Calderon 1134 90000
náplň vody:
2 l
příkon udávaný / měřený
1500 1800 W / 1660 W
celkový objem nádob:
9 l
Rozměry (vh), hmotnost:
310 x 360 x 260 mm, 2,85 kg
Doporučená cena:
2 499 Kč
Plusy
vysoké vyráběné mnoství páry znamená rychlejí vaření
velká nádrka na vodu
mechanický časovač znamená jednoduché nastavení
Mínusy
jen 5 dráků na vejce
mechanický časovač jen do 30 minut, nepraktický pro krátké časy
Rýe v páře
Rýi připravujeme ve speciálním přísluenství nebo obyčejných miskách vloených do parního hrnce. Pouijeme 1 hrnek propláchnuté rýe a 1,5 hrnku vody. Do vody vloíme malou oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali asi 10 hřebíčků. Přidat můeme i kurkumu, která rýi obarví na luto a je velmi zdravá. Necháme vařit asi 30 minut (čas vaření závisí na výkonu přístroje, proto jej ověřte v návodu).
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2014 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz